گفتوگوی زنده آیتالله رئیسی با مردم| یارانهها باید عادلانه پرداخت شود/ حتماً به رانت و فساد در کشور خاتمه خواهیم داد
- آیتالله سید ابراهیم رئیسی شامگاه چهارشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۰ در اولین دور حضور در برنامهٔ زندهٔ گفتوگوی ویژۀ خبری سیما که به منظور تبیین برنامههای انتخاباتی در اختیار هر هفت نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفته است، به تبیین و تشریح برنامهها و نظرات خود برای اداره کشور پرداخت.
فیلم| گفتوگوی کامل آیتالله رئیسی با مردم
وی با اشاره به برنامهاش در حوزه یارانهها گفت: موضوع یارانهها مسئله مهمی است و برابر قانون باید پرداخت شود و پرداخت خواهد شد. تصمیم ما در دولت این است که یارانهها را پرداخت کنیم.
یارانهها باید عادلانه پرداخت شود
وی ادامه داد: یارانهها باید عادلانه پرداخت شود. ما یک یارانه آشکار و پنهان داریم. در یارانه پنهان افراد خاصی از آن بهرهمند میشوند. همه مردم که ماشین ندارند. برخی خانوادهها ۴ یا ۵ ماشین دارند. خانوادههایی داریم که در روستا یا شهرهای کوچک زندگی میکنند در محاسبه میزان استفاده این افراد از یارانه همچون سوخت آنقدر نیست.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: پرداخت یارانهها به صورت عادلانه این است که عدهای خاص یارانه را نبرند اگر تصمیمی هست عادلانه باشد. یکی از محورهای مهم دولت ما این است که اجرای عدالت نه در لفظ بلکه در عمل مردم احساس عدالت کنند.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه ظرفیتها و امکانات کشور به همه اختصاص پیدا کند، گفت: از سویی ۳۵ درصد از صندوق که من به عنوان خزانه دوم دولت از آن یاد میکنم باید به تولید و ارتقا بهرهوری تولید اختصاص داده شود. مطابق قانون هدفمندی یارانهها.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: اما بحث این است که آیا این پرداخت میشود یا نه. آنچه اطلاع داریم این ۳۵ درصد آنچنان که باید در حمایت و در اختیار تولید نیست. حتماً بنای ما این است که آنچه در قانون و به عنوان ۳۵ درصد برای افزایش و ارتقای تولید پیشبینی شده حتماً در اختیار تولید قرار بگیرد.
دخل و خرج باید پیش روی مردم شفاف باشد
وی گفت: در این حساب یارانه دخل و خرجی وجود دارد که باید شفاف شود. خزانه دوم به عنوان جایگاهی برای تأمین که از این یارانهها است بخشی برای تولید و بخشی برای یارانهها خواهد بود. دخل و خرج باید پیش روی مردم شفاف باشد. ما به شفافسازی عقیده داریم. معتقدیم شفافسازی در سخن نمیشود و دولت پشت ویترین باشد. نه یک بخش، بلکه بخشهای مختلف باید پشت ویترین قرار بگیرد.
آیتالله رئیسی تصریح کرد: مردم و نخبگان و تصمیم سازان و تصمیم گیران باید در جریان باشند چرا که میتواند از تخلفات جلوگیری کند و اعتماد مردم را نسبت به دولت و دولتمردان افزون کند. این نکته مهم و قابل توجهی است؛ لذا معتقدم حتماً باید این بخش خزانه شفاف باشد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان داشت: منابع خزانه دوم از یارانهها تأمین میشود، زیرا حساب خاصی است. اگر این کار انجام شود باعث افزایش اعتماد عمومی خواهد شد مردم میدانند آنچه به نام یارانه است در اختیار آنان قرار میگیرد و آنچه صرف خرج جاهای دیگر و ... میشود کجاست.
موضوع سوخت قابل توجه است که عدهای با قیمتهای مختلف از آن استفاده میکنند
وی با بیان برنامههای خود برای توزیع عادلانه کردن اینگونه یارانهها افزود: موضوع سوخت قابل توجه است که عدهای با قیمتهای مختلف از آن استفاده میکنند. چطور عدهای بالاترین مصرف را دارند و عدهای اصلاً مصرف نمیکنند. بنزین و ... متعلق به همه مردم است.
آیتالله رئیسی گفت: در این باره سازوکارهای مختلف مطرح شده است. اما نکته مهم این است که باید در بحث توزیع عادلانه یارانه تصمیم گرفت.
چرا شفافسازی و قانون و اجرای عدالت در مالیات انجام نشد؛ این سؤال جدی است
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به برنامه خود درباره طرح جامع مالیاتی افزود: این طرح متعلق به ۱۵ سال قبل است. در آن طرح قرار بود رضایت مؤدیان، کاهش هزینه ستاندن مالیات و افزایش مالیات و ... دیده شود. اما این اتفاق نیفتاد. حتی قانونی بعداً داشتیم و تکلیف میکرد تا بهمن ۹۹ باید نسبت به پایانههای فروشگاهی انجام شود. سؤال این است که چرا انجام نشد؟ چرا شفافسازی و قانون و اجرای عدالت در مالیات انجام نشد. این سؤال جدی است.
برنامه ما در این باره راهاندازی سامانه هوشمند مالیاتی است تا همه دادهها به این سامانه ارسال و فعالیتها و روند کار اقتصادی کاملاً روشن و از فرار مالیاتی جلوگیری شود
وی بیان داشت: برنامه ما در این باره راهاندازی سامانه هوشمند مالیاتی است تا همه دادهها به این سامانه ارسال و فعالیتها و روند کار اقتصادی کاملاً روشن و از فرار مالیاتی جلوگیری شود.
آیتالله رئیسی بیان کرد: تا وقتی سامانه هوشمند مالیاتی فعال نشود ما شاهد ضعف و اشکالات جدی خواهیم بود. موضوع فرار مالیاتی چقدر است؟ ارقام و آمار مختلف گفته شده، اما آنچه مسلم است این که به میزان مالیات دریافتی ما فرار مالیاتی داریم. آن هم نه مالیات گرفتن از کارمند و ارزش افزوده. بحث ما این نوع مالیات نیست. بحث در مشاغلی است که بیشترین درآمد و کمترین فرار مالیاتی را دارد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: اخیراً بخش مالیاتی از دولت از فرارهای مالیاتی برای قوه قضاییه فرستاده بودند. مشاهده میشد فرارهای مالیاتی کلان است.
وی تصریح کرد: معتقدم سازوکار مالیاتی را به نحوی تنظیم کنیم که فرار مالیاتی در کشور به صفر برسد. چرا کارمندی قبل از دریافت حقوق مالیات دولت را پرداخت میکند، اما افرادی که میلیاردها مبالغ دریافتی دارند مالیات خود را پرداخت نکنند. این بیعدالتی محض است.
حتماً در دولت باید سامانه هوشمند مالیاتی فعال شود
آیتالله رئیسی افزود: معتقدیم حتماً در دولت باید سامانه هوشمند مالیاتی فعال شود. تا هم فرار مالیاتی و کسب و کارها روشن شود. دادهها شفاف و مؤدیان هم راضی باشند. این کار باید تا امروز انجام میشد و سؤال جدی این که چرا تاکنون انجام نشده است.
چرا به عدهای اجازه داده شد که جیب مردم را خالی کنند و بیتالمال را ببرند
آیتالله رئیسی تاکید کرد: چرا به عدهای اجازه داده شد که جیب مردم را خالی کنند و بیتالمال را ببرند و حال در بحث انتخابات در این باره صحبت کنیم و بگوییم این کار انجام بشود.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به ارز ۴۲۰۰ تومانی و ساماندهی آن افزود: اولاً اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی و اینکه سر سفره مردم رفته است یا نه جای سؤال وجود دارد.
بخش عمده ارز ۴۲۰۰ تومانی حتماً به سفره مردم نرفت
وی گفت: به نظر میرسد بخش عمده ارز ۴۲۰۰ تومانی حتماً به سفره مردم نرفت بلکه به جیب دلالان رفت. دلیل آن این است که در کنار ارز ترجیحی باید سازوکار نظارتی جدی طراحی میشد.
آیتالله رئیسی بیان داشت: به عنوان مثال با طراحی سازوکار نظارتی جدی امکان داشت اگر کسی نهاده دامی وارد کند در نهایت مرغ و طیور با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار میگرفت. چرا که دولت عملاً یارانه را پرداخت کرد که سر سفره مردم دیده شود.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: فقدان اشراف کامل دولت به پول و کالا باعث شد آنچه باید واقع میشد، اتفاق نیفتد و صدای مردم دربیاید و این اشکال جدی است.
دولت باید از سفره مردم حمایت کند
وی با بیان اینکه نظام توزیع باید با یک دقت زیادی انجام می گرفت، از باب اشرف دولت بر پول و کالا، این اتفاق نیفتاد. خب این اتفاق باید چگونه رخ می داد؟ دولت باید کمکی به مردم کرده و از سفره مردم حمایت کند، گفت: ما میخواهیم این حمایت صورت بگیرد، اما راه آن چیست؟ یک راهش این است که بجای اینکه این مبلغ را به اختیار وارد کننده بدهیم، این را به نحوی به مصرف کننده اختصاص دهیم، از آن طرف وقتی وارد کننده کالایی را با هر ارزی وارد کرد، به نحوی در سفره مردم باشد.
آیت الله رئیسی با اشاره به اینکه مگر قرار نشد که این مبلغ را دولت از آن ارز نیمایی تخفیف دهد، گفت: حال آنکه قیمت هرچه باشد؛ ۲۰ و یا ۱۸ هزار تومان یا هر قیمتی باشد، ما ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دادهایم. ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دادهایم برای اینکه کسی بخواهد دلالی کند؟ خیر، برای این دادیم که در سفره مردم قرار بگیرد و این اتفاق نیفتاد. از آنجا که اتفاق نیفتاد، یا باید آن نظارت کاملاً سازمان یافته باشد یعنی اشراف کامل دولت به پول و کالا صورت بگیرد و یا به اختیار خود مردم قرار داده شود.
وی با بیان اینکه این میزان مابهالتفاوت باید قرار داده شود تا مردم آن را در سفرهشان احساس کنند، گفت: ما باید یک کاری میکردیم که جای آن خالی است، آن هم کار مدیریت بر زنجیره تأمین و تولید کالا به ویژه کالاهای اساسی سفره مردم است، از تولید و تأمین تا مصرف؛ اما این زنجیره هم اکنون وجود ندارد.
زنجیره نظارتی بر تأمین و تولید تا مصرف وجود ندارد
نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: زنجیره نظارتی دولت بر تأمین و تولید تا مصرف وجود ندارد، لذا کالاهای مردم در گمرک میماند و این سؤال مردم است که چرا کالاها در گمرک میماند و یا در انبارها مانده است. ما یکی از کارهایی که در کشور به شدت به آن نیازمندیم و قطعاً باید انجام شود، مسئله نظارت است. نظارت به معنای این است که از زنجیره تولید و تأمین تا مصرف، دقیقاً همه این مراحل تحت نظر دولت قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه من معتقد نیستم دولت باید در هر کاری دخالت داشته باشد، اما برای دولت سه جایگاه مهم قائل هستم، گفت: سه جایگاه مهم هدایت، حمایت و نظارت برای دولت قائل هستم که دولت باید همه اینها را انجام دهد و هرکجا که نقش خود را انجام ندهد ما شاهد مشکلاتی خواهیم بود.
آیت الله رئیسی با اشاره به اینکه ما در رابطه با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی باید چه کنیم، ما باید قدرت خرید مردم را بالا ببریم، افزود: در این راستا باید درآمد خانواده افزایش یابد و هزینههای خانواده نیز کاهش یابد. وقتی خانوادهای چند فرزند دارد و این فرزندان آماده اشتغال هستند باید برای آنها شرایط کار و اشتغال مهیا کنیم، ایجاد اشتغال حتماً به افزایش درآمد مردم کمک میکند البته دولت باید برای کاهش هزینههای مردم نیز اقدام کند. هم اکنون یکی از دغدغههای ما، دغدغه مردم هستند؛ حفظ امنیت آنها و تأمین کالای اساسی مردم برای ما مهم است.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: اولین کاری که باید برای اشتغال جوانان صورت بگیرد، افزایش تولید است. رشد اقتصادی پنج درصدی می تواند برای جوانان ایجاد اشتغال کند. ما با افزایش تولید می توانیم صادرات غیر نفتی مان را افزایش دهیم.
وی گفت: البته صادرات نیز خود بحث جداگانهای دارد که چه کنیم که صادرات افزایش یابد، مقررات صادرات و مقررات دست و پاگیر صادرات خود بحث جداگانهای دارد. ما باید اصلاح سازوکارها و بازار نیروی کار داشته باشیم با ایجاد بانکهای اطلاعاتی که این بانکهای اطلاعاتی میتوانند به ما بگویند کار کجاست و فرد بیکار کجاست، کجا باید اشتغال ایجاد شود و کجا زمینه کار وجود چراکه خیلی از اوقات مجموعههایی هستند که دنبال افراد متخصص برای مشاغل خاص خود میگردند و آن ظرفیت باید مدتی خالی بماند، میتوانیم چنین سامانهای را در محیط کار و کارگری فعال کنیم و یکی از کارهای دولت همین میتواند باشد.
۴۰ درصد ظرفیت تولیدی کشور ما معطل است
آیت الله رئیسی گفت: با جرئت میتوانم بگویم ۴۰ درصد ظرفیت تولیدی کشور ما معطل است. این را که میگویم به خاطر سفرهای استانی است که داشتهام. بنده اولین دیداری که در هر سفر استانی داشتهام با تولیدکنندگان و کارآفرینان بوده است.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: برخی فکر میکنند من وقتی به یک استان سفر میکنم اول به دیدار مجموعه دادگستری میروم، بنده اولین نشستی که در استانها دارم با کارآفرینان، کار گران و سرمایه گذاران است. این اقشار مشکلاتی دارند. کارخانههایی هستند که بانکها آنها را به تملک خود درآورده و درب آنها را بستهاند که این سرمایه برای بانک محفوظ بماند، اما کارگر و تولید و خط تولید کجاست، اینها مصیبت های ماست؟ سؤال من از دولت این است که چرا در این مسائل حساسیت لازم را نشان نمیدهد.
آیت الله رئیسی عنوان کرد: سؤالم این است که چرا دولت در این موارد اقدام نمیکند، این موارد جای اقدام و عمل است. بنده در برخی استانها شاهد بودم که برخی کارها، خیلی سخت انجام شدنی نیست و گاهی با مدیران استانی و استانداران جلساتی برگزار میکنیم و آقایان زحمت کشیده، پیگیری میکنند و یک کارخانه راه میافتد.
وی افزود: اینکه هم اکنون ۲ هزار کارخانه تعطیل و یا کارخانهای که از آنها رفع مشکل شده است داریم، همکاران ما در سراسر کشور در این باره فعال هستند، کار کوچکی بوده که خیلی بیشتر از این میتوان در کشور تلاش کرد.
۷۰ درصد ظرفیت اقتصادی کشورمان آمادگی برای ایجاد اشتغال جدی دارد
وی ادامه داد: ۷۰ درصد ظرفیت اقتصادی کشورمان آمادگی برای ایجاد اشتغال جدی برای جوانانمان دارد ما اقتصاد دریا، فضای مجازی و در حوزههای مختلف ظرفیت داریم که اینها اگر فعال شوند میتوانند اشتغال زیادی را ایجاد کنند. آماری میدهند که حدود ۴۲ تا ۴۳ درصد جوانان تحصیلکرده بیکار هستند و میتوان بیکاری ۴۳درصدی را در زمان کوتاهی به ۱۵درصد کاهش داد.
آیت الله رئیسی در پاسخ به سوال مجری در رابطه با اینکه در صورت رییس جمهور شدن در پایان چهار سال میزان بیکاری به چقدر میرسد گفت: نگاهی که دارم نگاهی متفاوت با برخی است و نگاهی اجرایی دارم که میتوان حتماً این خواسته عزیزان درباره اشتغال را با همین امکاناتی که در کشور وجود دارد اجرا کرد، به ۱۰ درصد کاهش دهیم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سؤال که برنامه دولت شما برای بازار بورس چیست، گفت: اشکالی که درباره بورس ایجاد شد، اینکه آگاهی دهی به مردم برای حضور جدی در بورس انجام شد و به نوعی تبلیغ برای هجوم مردم به بورس صورت گرفت و وقتی مردم به بورس آمدند با دعوت دولت و تاکید دولت، آن کارهایی که باید میشد، نشد.
وی افزود: بورس سازوکار نظارتی دارد، چرا درست عمل نکرد؟ در بورس صندوق توسعه و تثبیت وجود دارد که کارشان این است که از این نوسانات و ضرر کردنها جلوگیری کنند، چرا نکرد؟ حقوقیهای بورس در این راستا چه کردند؟ عده زیادی از مردم در بورس مبالغ ۱۰-۲۰ میلیونی و کمتر داشتند، ولی حقوقیهایی داریم که اینها مانند بچه پولدارهایی هستند که اگر پولشان را به بازار بیاورند بازار را تکان میداد، اینها باید کنترل میشدند هم آمدنشان و برداشتهایشان و هم رفتنشان باید کنترل میشد.
آیت الله رئیسی عنوان کرد: بورس بازار رها شده نیست. مردم با اعتماد به دولت که این بازار را کنترل میکند وارد این بازار شدند. اما یک مسئله دیگر هم رخ داد که مگر کسر بودجه دولت باید از بورس تأمین شود؟ بورس یکی از منابع تأمین تولید در کشور است، اما اگر این به سمت تولید میرفت این نوسانات و مشکلات را نداشتیم.
بورس جای جبران کسری بودجه دولت نیست
وی با بیان اینکه من نمیگویم که بورس برای تأمین تولید نیست، گفت: حتماً یک از منابع مهم تأمین برای تولید در کشور بورس و بانکها هستند، اما اگر این پول به سمت تولید میرفت این نوسانات و دغدغهها را نداشتیم، حال چه کار میشود کرد؟ به نظرم همه این ساز و کارهایی که گفتیم باید فعال شود، اولاً اینکه بورس برای جبران کسری بودجه دولت نیست، نباید اجازه داد که حقوقیها شبانه بورس را اینگونه دچار نوسان بکنند که بورسیها دچار ضرر شوند.
آیت الله رئیسی ادامه داد: حالا به هر شکل ممکن الآن راه حل چیست؟ به نظر میرسد که ما الآن باید به شکلی صندوق بیمهای یا صندوق جبران خساراتی برای این عزیزانی که بسیارند در بورس یعنی وجه غالب بورسیها اینها هستند، یعنی مبالغ کم و اندک، حتماً دولت باید تصمیم بگیرد برای جبران خسارت مردم عزیزی که امید بستهاند به بورس و ما این کار را میکنیم یعنی فعال کردن صندوقی که به نحوی جبران بکند این مبالغ و سهامی که سهام بالایی نیست، این سهام، سهام اندکی است در بورس و بتواند اینها را جبران و به مردم اعتماد دهد.
این نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص منابع این صندوق نیز بیان داشت: منابع صندوق کاملاً قابل تأمین است، اولاً ما هم صندوق توسعه را در بورس داریم که مستحضرید، صندوق تثبیت داریم که اخیراً هم در جلسات شورای عالی اقتصادی این بحث مطرح شد و مبالغی خواستند که ما این مبالغ را از جایی که دولت پیشنهاد کردند، بحث شد و آن جا مورد تصویب قرار گرفت که این صندوق تثبیت مورد پیگیری شود، این مبلغ هم قابل تأمین است به نحوی که دولت بتواند خسارات را جبران کند.
وی ادامه داد: این حالتی که امروز در مردم ایجاد شده که در هر کوی و برزنی که آدم میرود، در هر اداره و سازمانی میبیند که مردم عزیز ما که آمدهاند سهام عدالت و چه غیر عدالت، پولشان را گذاشتهاند در بورس برای اینکه بتوانند به وضعیت بهتری برسند، این گونه دچار نگرانی جدی شدهاند، آقایان بارها از صندوق توسعه ملی برای جاهای مختلف استفاده کردهاند که به نظرم یکی از جاهایی که میتواند تضمین کننده این قضیه باشد، اجازه گرفتن برای اینکه، فقط تضمین است - ما که نمیخواهیم الآن پولی پرداخت کنیم - ما میخواهیم صندوقی باشد که بتواند خسارت را تضمین کند؛ این تضمین خسارت هم با صندوق توسعه امکان پذیر است و هم با صندوق تثبیت و هم با صندوق بیمه یا جبران خسارت بتواند در دولت فعال شود.
در مبارزه با فساد خط قرمز نشناختیم
این نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در رابطه با اینکه برنامه شما برای مبارزه با مفاسد اقتصادی چیست، اظهار داشت: مطلع هستید ما در دستگاه قضایی مبارزه با فساد را آغاز کردیم و در مبارزه با فساد خط قرمز نشناختیم و به همه هم اعلام کردیم، حتی یک روز مسئولان عالی کشور از بنده پرسیدند که راهبردت در حوزه فساد چیست؟ و حرکتی که شده میخواهد به کجا بیانجامد؟ و من عرض کردم که من یک راهبرد دارم و این است که هر پروندهای که روی میز باشد، نسبت به هرکسی و هر مقامی و وابسته به هر قدرت و ثروتی بدون هیچ چشم پوشی رسیدگی و به صورت شفاف به اطلاع مردم برسد و به مردم بگویم رسیدگی کردیم و این کیفر و این مجازات.
هیچ وابستگی، پیوستگی، حزب، جناح و گروه نشناختیم و معلوم شد میشود در کشور اجرای عدالت کرد
آیت الله رئیسی در پاسخ به این سؤال که آیا نسبت به خویشاوندان و مسئولین نیز همین موضع را دارید، گفت: هرکسی که میخواهد باشد، مردم دیدند که یک زمان است که کسی ادعا میکند و یک زمان است که کسی عمل کرده، مردم آنچه که ما در این مدت دو سال در قوه قضائیه عمل کردیم را دیدند، ما هیچ وابستگی، پیوستگی، حزب، جناح و گروه نشناختیم و معلوم شد میشود در کشور اجرای عدالت کرد، اینکه من میگویم در حوزههای اقتصادی میشود اجرای عدالت کرد، چون ما انجام دادیم و معتقدیم که میشود.
مشکل کشور رودربایستی، جناح و حزب بازی است
وی با تاکید بااینکه مشکل کشور رودربایستی، جناح و حزب بازی است، ادامه داد: ما در کشور جدیت میخواهیم، اگر جدیدت باشد بسیاری از امور در جای خود خواهد رفت و نوبت دستگاه قضایی در مرحله آخر خواهد بود، اگر نظام مالیاتی، نظام واردات و صادرات و نظام پولی و بانکی که یکی از مشکلات ماست، اصلاح بشود، نوبت دستگاه قضایی آخر میرسد نه اینکه مثلاً ۴ نفر که در کشور صادرات کردهاند و ارزشان را برگرداندند، ما بیاییم در کشور و بخواهیم از همه ظرفیت دستگاه قضایی استفاده کنیم، این راه کار و سازوکار دارد.
به رانت و فساد در کشور خاتمه میدهیم
این نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: نکتهای که میخواهم بگویم این است که رسیدگی به پروندهها جای خود، اما سؤال این است که صرف رسیدگی با پروندهها و برخورد با مفسدین اقتصادی مسئله فساد را حل میکند؟ «نه»، چه چیزی مشکل را حل میکند؟ باید ساز و کارها در دولت اصلاح شود، یکی از انگیزههای بنده برای آمدن به این میدان و عرصه همین است که ما هر روز شاهد تولید پرونده هستیم، ما میرسیم، خوب هم میرسیم و کیفر هم میکنیم، اما قضیه تمام نیست، ما ساز و کارها و بسترهایی داریم که در این بسترها فساد در حال تولید است که باید آنها را حل کنیم.
حتماً به رانت و فساد در کشور خاتمه خواهیم داد
آیت الله رئیسی اضافه کرد: رانت و فساد چیزی است که مردم به شدت از آن ناراحت هستند، ما حتماً به رانت و فساد در کشور خاتمه خواهیم داد، اول اعلام خواهیم کرد و نه اینکه بگویم دستوری، دستوری که کار انجام نمیشود بلکه باید تمام دولت از صدر تا ذیل حس مبارزه با فساد را بگیرد و تنها کافی نیست رئیس دولت ضد فساد باشد بلکه باید هر بخشدار، فرماندار و شرکت دولتی بداند که مجموعهاش فساد نمیپذیرد و این هم در کشور جدیت میخواهد.
وی تصریح کرد: برنامه وجود دارد، ولی جدیت وجود ندارد، باید همه بدانند که در وضعیت کشور امروز یک اراده جدی وجود دارد که به هیچ وجه در این قضیه کوتاه نخواهد آمد؛ لذا اولاً سامانههای به هم پیوستهای که بتواند بر پول و کالا نظارت کند باید فعال شود یعنی شفاف سازی گه یکی از راههای مبارزه با فساد است یعنی بانک مرکزی، سازمان بنادر و کشتیرانی، گمرکات، وزارت اقتصادی و دارایی و مالیات و. این بخشها باید کاملاً به هم پیوست شوند و کاملاً اشراف دقیق شود تا کسی نتواند از یک طرف فرار مالیاتی داشته باشد و از یک ظرف واردات بی رویه داشته باشد که این واردات بی رویه چه به شکل قاچاق و چه به شکلهای دیگر، پدر کشور را درآورده است، اینها را ما میتوانیم حل کنیم یعنی نظارتهای دقیق میتواند مسئله را حل کند.
این سیزدهمین نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه شفافیت بسیار مهم است، بیان کرد: ما معتقدیم همه قراردادهای دولتی باید پشت ویترین بیاید، چه چیزی محرمانه است؟ مسائل امنیتی در همه کشورها، اما محرمانگی و اینکه قراردادها نباید پشت ویترین قرار بگیرد را قبول نداریم، ما قراردادها رو پشت ویترین میآوریم، در قوه قضاییه حساب خاصی وجود داشت که همه در مطبوعات و رسانهها از این حساب خاص میپرسیدند که در آن چه خبر است؟ که من گفتم مشغول بشوم ظرف چند ماه درآمد و هزینه حساب خاص قوه قضاییه را پشت ویترین میگذارم، گذاشتم و قضیه تمام شد.
وی ادامه داد: زمانی که در آستان قدس رضوی بودم، مردم میگفتند اینقدر نذر وقف میکنیم، آستان قدس خیلی پولدار است، به دوستان اقتصادی گفتم که دوستان شروع کنید، این ۳۰-۴۰ شرکت آستان را باید پشت ویترین بگذارید، گفتند مگر میشود، گفتم باید بشود، من روزهایی که میخواستم بیایم یکی از چیزهایی که اعلام کردم این بود که تمام شرکتهای اقتصادی آستان قدس رفت پشت ویترین و مردم میدانند این شرکتها چقدر درآمد، هزینه و سرمایه افزوده دارد، ما باید بخشهای اقتصادی را پشت ویترین قرار دهیم.
رئیسی با بیان اینکه همه در سخن شفافیت را دارند، گفت: از هرکسی که بپرسی شفافیت یا مبارزه با فساد خوب است یا بد؟ همه میگویند خیلی خوب است، اما این میدان، میدان عمل و اجراست و جدیتی که این قضیه میخواهد بسیار مهم است.
باید سامانههایی برای رهگیری و پیشگیری از مفاسد درست کنیم
وی اضافه کرد: ما باید سامانههایی برای رهگیری و پیشگیری از مفاسد درست کنیم که هر وقت که فسادی خواست اتفاق بیافتد یک آلارمی بدهد و نشان بدهد مثلاً در گمرک، بانک و بنادر و کشتیرانی اتفاقی در حال رخ دادن است، نه اینکه اتفاق بیافتد، میلیاردها برود و بعد پروندهاش را برای من بیاورند تا من رسیدگی کنم، بله ما رسیدگی میکنیم، اما شفافیت مهم است، پس مبارزه با فساد، اصلاح سازوکارها و بسترهایی است که در آن رانت یا فساد تولیدمی شود.
در چهار سال، حداقل ۴ میلیون مسکن ساخته خواهد شد
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص برنامه خود در حوزه تأمین مسکن به خصوص برای قشر ضعیف کم درآمد نیز اظهار داشت: کاهش هزینه مردم در گرو کاهش هزینه مردم و سبد هزینه مردم نسبت به مسکن است، تا ۵۰ درصد هزینه مردم هزینه مسکن است که باید آن را حل کنیم، بنده معتقدم در هر سال امکان ساخت یک میلیون مسکن وجود دارد، اگر بخواهم دقیق بگوییم در چهار سال، حداقل ۴ میلیون مسکن ساخته خواهد شد و گفتیم از روز اول که در دولت شروع به کار کنیم ساخت مسکن را شروع میکنیم، به شوخی و جدی به جوانان گفتیم شما ازدواج را از آلان شروع کنید ما هم مسکن سازی را شروع خواهیم کرد.
دولت باید سالی ۲۰۰ هزار مسکن را در فضای روستا بهسازی کند، آیا اتفاق افتاده است؟
وی افزود: مسکن سازی صنعت پیشران است، لوکوموتیوی است که تمام واگنها را دنبال خود میکشد، هم اشتغال ایجاد میکند و هم بسیاری از کارگاهها و کارخانهها را فعال میکند، در قانون آمده است که دولت باید سالی ۲۰۰ هزار مسکن را در فضای روستا بهسازی کند، آیا اتفاق افتاده است؟ من سخنم بر این است که چرا بایدهایی که قانون گفته اتفاق نیفتاده، باید بافت فرسوده اصلاح شود.
آیت الله رئیسی با طرح این سؤال که چطور میخواهیم مسکن بسازیم گفت: بخش عمده هزینه مسکن مربوط به زمین است، من معتقدم در محدوده شهرها زمین بسیار است که در دست ادارات و سازمانهاست که فریز شده و میشود آنها را آزاد کرد و در رابطه با مسکن سازی در اختیار قرار داد، برای بخش دهکهای پایین میشود برای آنها مساعدتهای جدی برای زمین کرد و بخشهای دیگر هم میشود با پرداخت تسهیلات بانکی مسکن سازیشان را فعال کرد، بنده امکان ساخت ۱ میلیون مسکن را... اینکه میگویم «امکان» باید جدیتر بگویم، اگر ما یک میلیون مسکن در سال نسازیم عقب هستیم و این عقب ماندگی را باید الآن تازه جبران کنیم، خیلی هم عقب ماندیم، چون در این سالها ۲۷۰ تا ۳۰۰ هزار مسکن در سال ایجاد شده؛ ۷۰۰ هزار مسکن در سال عقب هستیم، لذا ما هم باید عقب ماندگیمان را در این حوزه جبران کنیم و هم برنامه ریزی کردیم که حداقل هر سال یک میلیون مسکن ساخته شود.
مبارزه با فقر مطلق جزء اولویتهای مهم دولت خواهد بود
این نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص برنامه این دولت برای حمایت از معیشت اقشار کم درآمد نیز اظهار داشت: مسئله مبارزه با فقر مطلق جزء اولویتهای مهم دولت خواهد بود و آن هم حمایت جدی از سازمانها و دستگاههایی که حمایت میکنند، یعنی دولت باید به طور جد از سازمانهایی که کار مبارزه با فقر را انجام میدهند حمایت کند و واقعاً زمینه درآمد ایجاد کردن برای این قشر را کاملاً فراهم کنند، این کار برای دولت کاملاً امکان پذیر است و از وظایف دولت است.
نسبت به کاهش هزینه سلامت هم برنامه دارم
وی افزود: اقشار کم درآمد مسئله دارند و مسئلهشان مسئله دولت است و این مسئله را باید دولت به عنوان اولویت خود مورد توجه قرار دهد، به نظر م انشاءالله در مدت کوتاه بتوانیم اعلام کنیم که دولت توانسته مسئله فقر مطلق را ریشه کن کند، اما میماند مسئله هزینه و معیشت زندگی خانوار که معیشت زندگی هم در گرو سه کار است، اینکه هزینه مسکن و هزینه سلامت را کاهش دهیم که نسبت به کاهش هزینه سلامت هم برنامه دارم، اما وقت نیست آن را بیان کنم و سوم که از مسائل بسیار مهم در این قضیه است که باید حتماً مورد توجه قرار بگیرد، مسئله فضای کسب و کار است که باید اشتغال ایجاد کنیم که این بیکاری مردم و خانوادهها را رنج میدهد.
آیت الله رئیسی در پایان تاکید کرد: در این کشور کار بسیار میشود کرد آن هم با سه چیز؛ برنامه میخواهد، کارنامه میخواهد و از همه مهمتر جدیت و قاطعیت میخواهد.